Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Δεικτης θερμοκρασιακης δυσφοριας - Heat Index

Ο δεικτης θερμοκρασιακης δυσφοριας ή αλλιως δεικτης δυσφοριας ή αλλιως δεικτης θερμοτητας(αδοκιμος όρος) ή αλλιως Heat Index (HI) ειναι ενα δεικτης που συνδιαζει την θερμοκρασια του αερα (υπο σκια που (κακως) λεμε) και την σχετικη υγρασια του αερα ετσι ωστε να δωσει μια εκτιμηση της θερμοκρασιας που αισθανεται ο ανθρωπος καθως και της επικινδυνοτητας που υπαρχει στην ανθρωπινη υγεια με το να βρισκεται το ατομο σε περιβαλλον με αυτο τον δεικτη HI.

Το ανθρωπινο σωμα αποβαλλει την περιττη θερμικη του ενεργεια μεσω θερμοτητας, με την διαδικασια του ιδρωτα που παραγεται στο δερμα και της εξατμισης αυτου ωστε να "απορροφαει" την θερμικη ενεργεια απο το σωμα και ετσι το σωμα να δροσιζεται. Οσο μεγαλυτερη σχετικη υγρασια ομως υπαρχει τοτε η διαδικασια της εξατμισης γινεται δυσκολοτερη και ο ρυθμος εξατμισης μειωνεται. Οποτε λιγοτερος ιδρωτας εξατμιζεται και ετσι το σωμα μπορει να "ψυχθει" δυσκολοτερα.
Επισης οσο πιο μεγαλη ειναι η θερμοκρασια του αερα τοτε τοσο μεγαλυτερη ειναι η δυσκολια που το σωμα εκπεμπει θερμικη ενεργεια προς το περιβαλλον και μαλιστα στην θερμοκρασια των 36.5 °C με 37 °C περιπου και πανω, το περιβαλλον ειναι που μεταφερει θερμικη ενεργεια προς το ανθρωπινο σωμα, με αποτελεσμα αυτο να χρειαζεται αμεσα την απορριψη αυτης ωστε να παραμεινει στις φυσιολογικες του τιμες θερμοκρασιας, οποτε αναγκαζεται να ιδρωσει για να το κανει.

Το HI(δεικτης δυσφοριας λογω θερμοκρασιας) ειναι μια διαφοροποιημενη θερμοκρασια που εχει εξαχθει πειραματικα και αντιστοιχει σε διάφορες καταστασεις και δειχνει το πόσο "ανεκτο" ειναι το περιβαλλον που εχει αυτες τις συνθηκες θερμοκρασιας και σχετικης υγρασιας δηλαδη αυτον τον δεικτη HI.

Μπορει να βρεθει με βαση τον ακολουθο προσεγγιστικο τυπο:
Για θερμοκρασια αερα ιση με Τ,
Σχετικη υγρασια ιση με RH, εχουμε:



με a1 = -42.379 , a2 = 2.04901523 , a3 = 10.14333127 , a4 = -0.22475541
a5 = -6.83783·10^−3 , a6 = -5.481717·10^−2 , a7 = 1.22874·10^−3
a8 = 8.5282·10^−4 , a9 = -1.99·10^−6.




Ενας ακριβεστερος τυπος ειναι ο εξης και υπολογιζεται υστερα απο τον πολλαπλασιασμο των πινακων:


Ενας χρησιμος πινακας που κατασκευαζεται απο τον τελευταιο τυπο και δινει τον δεικτη δυσφοριας για διαφορους συνδιασμους θερμοκρασια-σχετικης υγρασιας, καθως και τις επιπτωσεις στον ανθρωπινο οργανισμο ειναι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου